Choose your country

MENNEKES

IP-kotelointiluokat ja IP-suojausluokat

  • IP-kotelointiluokat (IP = Ingress Protection) kertovat, miltä ulkoisilta vaikutuksilta pistokytkin on suojattu.
  • Suojausluokat kuvaavat turvallisuustoimenpiteet, jotka suojaavat vaarallisilta jännitteiltä / sähköiskulta ja siten sähköön liittyviltä onnettomuuksilta.

 

IP-kotelointiluokat

CEE-pistokytkimien tulee toimia aina luotettavasti. Siksi niiden tulee muun muassa vastata tiettyä kotelointiluokkaa. IP-kotelointiluokat (IP = Ingress Protection) kertovat, miltä ulkoisilta vaikutuksilta pistokytkin on suojattu. IP-kotelointiluokka muodostuu kahdesta numerosta. Ne määrittelevät tarkasti, miten pitkälle laitteen kotelo suojaa laitteen sisäosia ei-toivotulta ulkoisten elementtien tunkeutumiselta. Ensimmäinen numero kertoo suojauksesta vierasesineiltä ja kosketukselta. Toinen numero kertoo suojauksesta vedeltä. Numeroyhdistelmät on määritelty standardissa EN/IEC 60529.

Käytettävien pistorasioiden ja jatkopistorasioiden tulee täyttää ilmoitetun kotelointiluokan vaatimukset sekä silloin, kun pistotulppa on kytketty, että silloin, kun sitä ei ole kytketty. Pistotulppia ja laitepistokkeita kotelointiluokka koskee, kun ne on liitetty vastakappaleeseensa (jatkopistorasiaan tai pistorasiaan).

CEE-pistokytkinten tulee vastata kotelointiluokkaa IP 44 tai IP 67, CEE-pistokytkinten, joiden mitoitusvirta on 100/125 A, kotelointiluokkaa IP 67. Jos 100/125 A:n pistorasiat on kiinnitetty koteloon tai ne muodostavat sen kanssa rakenteellisen yksikön, koko rakenne voidaan toteuttaa myös kotelointiluokan IP 44 mukaisesti.

Tavallisten, standardin DIN VDE 0620 ja DIN 49440 ja sitä seuraavien standardien, mukaisten SCHUKO® pistorasioiden kohdalla on erityisesti huomioitava, että ne täyttävät rakenteellisista syistä johtuen kotelointiluokan IP 44 vaatimukset vain kannen ollessa kiinni, koska veden sisääntunkeutumista ei voida estää suojakoskettimen alueella.

Kotelointiluokka on merkitty pistokytkimiimme.

Olemme koonneet tähän taulukkoon havainnollisesti standardin EN/IEC 60529 mukaiset IP-kotelointiluokat (joista käytetään usein virheellisesti nimitystä suojausluokat; tietoa suojausluokista on jäljempänä):

IP-suojaustyypit koteloille standardien IEC 60529, EN 60529, IEC 60529 (VDE 0470 osa 1) mukaisesti Koodin ensimmäinen numero:

Koodin ensimmäinen numero:

IEC 60529

Kotelo suojattu sisäänpääsyltä:

Suojaus kosketukselta:

0

ei suojausta

ei suojausta

1

Suuret kappaleet, halkaisija yli 50 mm

Nyrkki

2

Suuret kappaleet, halkaisija yli 12.5 mm

Sormi

3

Suuret kappaleet, halkaisija yli 2.5 mm

Työkalu

4

Suuret kappaleet, halkaisija yli 1 mm

Rautalanka

5

Pöly haitallisina määrinä

Rautalanka

6

Pöly yleisesti

Rautalanka

Koodin 2. numero:

IEC 60529

Kotelo suojattu sisääntunkeutumiselta:

0

ei suojausta

1

Pystysuoraan tippuva vesi

2

Pystysuoraan tippuva vesi kotelolle korkeintaan 15°:n kulmassa

3

Vesisumu

4

Roiskevesi

5

Vesisuihku

6

Voimakas vesisuihku

7

Hetkellinen upotus

8

Jatkuva upotus

9

Suurella paineella läheltä ruiskutettava vesi ja höyrypesu

IP-suojausluokat

Suojausluokat kuvaavat turvatoimenpiteitä, jotka suojaavat vaaralliselta jännitteeltä/sähköiskulta ja siten sähkötapaturmilta. Suojausluokkia on neljä: 0, 1, 2 ja 3.

Kaikkien sähkölaitteiden suojausluokat on määritelty standardeissa DIN EN/IEC 61140 ja VDE 0140-1. Laitteiden merkinnässä käytettävät symbolit on määritelty standardissa DIN EN/IEC 60417.

Usein kysytyt kysymykset, tekninen tuki, koulutukset ja tehdasvierailut

Onko sinulla lisää kysyttävää sähkötekniikkaan ja pistokytkimiimme liittyen? Käy katsomassa usein kysytyt kysymykset! Jos niistä ei ole apua, tekninen tukemme auttaa sinua mielellään.

Haluatko kattavan koulutuksen pistokytkimiin liittyen tai haluatko tutustua tuotantoomme paikan päällä tehdasvierailulla? Ota yhteyttä koulutustiimiimme!